به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رویترز مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه با اعلام این خبر گفت این تصمیم روسیه پیش از آنکه آنکارا تنگههای دریاییاش به علت جنگ میان روسیه و اوکراین ببندد، گرفته شده است.
ترکیه که عضو پیمان ناتو است با هر دوی کشور روسیه و ترکیه در دریای سیاه مرزهای آبی دارد. آنکارا روز دوشنبه اعلام کرد که تنگههای بسفر و داردانل را بر اساس «پیمان مونترو» مربوط به سال ۱۹۳۶ میبندد. البته این پیمان کشتیهایی را دارند به پایگاهایشان برمیگردند، مستثنی میکند.
چاوشاوغلو گفت ترکیه قبلا از این که بحران اوکراین را «جنگ» تلقی و پیمان مونترو را فعال کند، از روسیه خواسته بود از فرستادن کشتیهایش از تنگههای دریایی این کشور خودداری کند. به گفته چاووشاوغلو روسیه که در ابتدا میخواست چهار کشتی جنگیاش را که در پایگاههایشان در در دریای سیاه ثبت نشده بودند، از تنگههای ترکیه عبور دهد، اکنون از انجام این کار منصرف شده است.
قبلا گزارش شده بود که دست کم چهار کشتی روسی- دو ناوشکن، یک پاسناو و یک کشتی گردآورنده اطلاعات- در دریای مدیترانه منتظر تصمیم ترکیه برای دادن مجوز عبور برای ورود به دریای سیاه هستند.
آمریکا تحسین خود از اقدام ترکیه در بستن تنگههای دریاییاش را ابراز کرده است. سفیر اوکراین در آنکارا نیز از این اقدام ترکیه تشکر کرده است.
مقامات ترکیه از ابتدای آغاز حمله روسیه به اوکراین لحن خود را به دقت تنظیم کردهاند تا باعث رنجش مسکو نشوند، چرا که این کشور پیوندهای انرژی، دفاعی و گردشگری با روسیه دارد. ترکیه خواستار دیالوگ میان طرفین شده و پیشنهاد میزبانی مذاکرات صلح را داده است.
چاوشاوغلو همچنین تکرار کرد که ترکیه در اعمال تحریمهای اقتصادی بر ضد روسیه به متحدان غربیاش نخواهد پیوست.
ترکیه با وجود همکاریهای نزدیک با روسیه، به اوکراین پهپاد فروخته و قراردادی برای تولید مشترک بیشتر آنها امضا کرده است که مسکو را خشمگین کرده است. ترکیه همچنین با سیاستهای روسیه در سوریه و لیبی و نیز الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴ به روسیه مخالف است.
نظر شما